Bordtennisgruppa legges ned

  10.07.2023 Kl. 18:39  

En epoke er nå over

Bordtennisgruppas styre har på styremøte 26.04 vedtatt å gå til det vanskelige valget å legge ned bordtennisgruppasvirksomhet fra og med 01.08.2023. Begrunnelsen for nedleggelsen er at jeg som leder ønsker å prioritere annerledes i tiden framover, og at det også av personlige årsaker blir vanskelig for meg å holde på lengre. Det er heller ikke andre som kan, vil eller ønsker å ta over for meg.

 

 ekstraordinært årsmøte 15. juni ble det besluttet å nedlegge bordtennisgruppa fra og med 01.08.2023.

 

Etter dette årsmøtevedtaket vil idrettslaget sende årsmøteprotokollen til idrettskretsen. Deretter ordner de alt det praktiske inn mot særforbund og særkrets.

 

Noen ord fra «meg»

Det er nå jeg har tatt den vanskelige beslutningen om å legge inn årene. Jeg har vært med i bordtennisgruppa nærmest fra starten av i 1972, og har vært leder og trener så å si sammenhengende siden 1977. Det er noe jeg faktisk er veldig stolt av. Jeg har hatt utrolige mange gode opplevelser gjennom denne lange perioden, og jeg må få skryte av all den fine ungdommen som jeg har vært så heldig å få ha drevet med opp igjennom alle disse årene med denne fine idretten som bordtennis er. Det er utrolige mange flotte minner for livet. Her kommer noen av dem.

 

De første årene

Høsten 1972 var det en kameratflokk på Minnesund som startet bordtennisgruppa i Nordre Eidsvoll IL. Det ble innkalt til trening på Langset skole en oktoberdag dette året.  Da møtte det opp 20 ungdommer i gymsalen på skolen. Den gang hadde de bare to bord, så det ble en del venting på å få spille, men da bestemte de seg for å få laget to bordplater, noe som ble gjort på Sollihøgda trevarefabrikk, og disse ble lagt oppå to langbord som tilhørte skolen. Gruppa fikk etter hvert hjelp fra NBTF som skaffet en instruktør, og etter dette ble interessen bare større og større. På denne tiden var det treninger på fredager og søndager. Etter dette var treningsframmøtet veldig varierende opp igjennom disse årene, og i 1977 var interessen så laber så styret vurderte å legge ned hele gruppa. Styret ville imidlertid gjøre et siste forsøk på å fortsette, og da jeg ble kontaktet om å ta på meg trenervervet etter at jeg var ferdig med militærtjenesten så økte aktiviteten år for år. I 1977 var det ca. 20 aktive, og da vi hopper fram til 1985 var det nærmere 80 aktive spillere i klubben. På denne tiden måtte mange barn og unge avvises på grunn av kapasitetsmangel. I 15 timer i uka holdt jeg det gående med opp til 75 barn og unge som ville spille bordtennis.

 

Stevnedeltakelse

 slutten av 70-tallet begynte spillere å delta i stevner, og dable ikke turen så lang, for Dal IL arrangerte flere stevner på denne tiden. Etter hvert ble det turer til Oslo der vi deltok både i vanlige stevner og i seriespill både for lag og ogsåserie for enkeltspillere. Her var det flere av spillerne og lagene som toppet listene gjennom flere år.

I 1982 deltok vi i NM på Gjøvik der Lise Glømmen debuterte med flere gode prestasjoner. Dette tente gnisten i de andre aktive og utover på 80-tallet deltok vi hvert år i NM for yngre.

Året etter var vi med i NM for yngre i Larvik med flere spillere der det ble flere 5. plasser på klubbens spillere.

Vår første NM-medalje kom i Bergen i 1986 da Nina Austad spilte seg fram til en flott bronsemedalje. Dette skjedde i den yngste jenteklassen, 13 år. I 1987 ble det fire bronsemedaljer på oss, og det var søskenparet Braaten som maktet dette. Randi dro hjem fra Larvik med tre bronsemedaljer, mens lillebror Ole Oskar hentet hjem en noe overraskende bronsemedalje i gutter 13 år.

Året etter kom klubbens første sølvmedalje da Kenneth Andersen sammen med Håvard Skaret tapte en spennende finale i gutter 15 år. Dette skjedde i Haugesund.




Foran ser vi Per Christian Løvehaug og Lise Glømmen som deltok i Dal cup i 1981

 

Norges største klubb

På slutten av 80-tallet og i en del år inn på 90-tallet var Minnesundklubben Norges største når man tenker på barn og unge i alderen 7 til 15 år. Alt i alt var det 75 aktive innom hallen på Langset skole, og med kun fem bord tilgjengelig måtte dette fordeles med treningstider fra mandag til og med fredag. Det føltes ut som om jeg bodde mer i hallen på Langset skole enn jeg var hjemme, men jeg hadde så stor glede av å holde på med disse flotte bordtennisutøverne. Jeg jobbet som assistent på Langset skole da, og jeg tror jeg fant ut at 65% av skolens elever var aktive i bordtennisgruppa. Slå den!

 

Storparten av klubbens aktive spillere samlet i gymsalen på Langset skole i 1985

 

Første NM-gull

Bordtennisgruppa har eksistert siden starten i 1972. Etter noe over 50 år i drift ser det ut som at en epoke nå er over. Det har i denne 50-års lange perioden blitt utallige mange NM-medaljer på NEIL og man kan se tilbake på flere meget godesportslige resultater både i stevner og i seriesammenheng med blant annet en sesong i den øverste ligaen i Norge.

I 1989 kom det første gullet til NEIL da Hege Fredheim gikk til topps i J13-årsklassen i Bergen der hun utklasset storfavoritten Bodil Bjørnå i fra Tromsø BTK. Senere  representerte hun Norge i i europamesterskapet for yngre som ble arrangert i Wien i Østerrike.


Hege Fredheim tok NEIL sitt første  NM-gull i 1989 i Bergen.




En glad jentegjeng sammen med «trenern» (Bente Sandholdt, Bjørg Johnsen, Terje Juven, Hege Fredheim og Mari Kongshaug) som kom hjem fra Bergen med flere medaljer i NM i 1989.


Overraskende gull til gutta

Året etter kom kanskje den største overraskelsen i bordtennisgruppas historie da guttelaget vårt i 15-årsklassen tok hjem gullet i lagkonkurransen der de vant kanskje NM´smest spennende guttefinaleTerje Røsrud avgjorde finalen i avgjørende kamp og også i avgjørende sett med 22-20 i NEIL sin favør! En meget sterk og overraskende prestasjon av gutta fra Minnesund.



Guttelaget til NEIL som overraskende vant NM-gull i gutter lag i Oslo i 1990 Tom-Roger Lehn, Ole Dag LøvhaugBent AndersenTerje Rødsrud, Stian Ørbæk og trener og lagleder Terje Juven


Senere ble det flere gull på 90-tallet, og alt i alt har Eidsvollklubben tatt med seg over 

50 medaljer hjem til Minnesund. En meget sterk prestasjonav en så liten klubb.



Stian Ørbæk var en av Norges beste guttespilleretidlig på 90-tallet og har flere medaljer i NM-sammenheng.


Norges største jenteklubb

Alt alt har opp imot 200 aktive spillere i løpet av disse årene vært innom gymsalen på gamle Langset skole og i den nye Minnesundhallen. Ja, på det meste var det i noen sesonger nærmere 75 aktive spillere i NEIL. 

På midten av 80-tallet var Minnesundklubben flere år på rad den største jenteklubben i Norge. Alt i alt var det 30 jenter som var aktive i klubben.



Flere av NEIL´s jentespillere på 90-tallet


Stevnedeltakelse

Vi deltok på stevner så å si hver uke i en periode og vi har blant annet spilt stevner, norgescup og NM i følgende store byer: Tromsø, Trondheim, Molde, Gjøvik, Hamar, Elverum, Skien, Porsgrunn, Larvik, Bergen, Haugesund og Stavanger.

Noen av våre spillere, Hege Fredheim og Magne Morten, har deltatt i det store utland da de begge var representanter på det norske landslaget. Hege deltok i EM for yngre i Østerrike, og Magne fikk to turer til Stoke i England.

 

Her vil jeg spesielt nevne at jeg som leder og trener reiste aleine som voksen til NM i Haugesund med 15 ungdommer i alderen 13- 15 år! Kanskje helt utenkelig å ha ansvaret for så mange unge i dag, men hele turen gikk fint den. Jeg hadde virkelig med meg ungdom som jeg kunne stole på, må jeg si.

 

Lag i eliteserien

Smått om senn dalte aktiviteten blant de yngre, og fra 2000-tallet og oppover var det de eldre som tok over. Det ble ikke så mye søkelys på deltakelse i NM og på stevner, men fokuset ble da etter hvert deltakelse i divisjonsspill. Fra og med å starte i 5. divisjon i 93/94-sesongen, endte vi opp medeliteseriespill i 98/99-sesongen. Eliteserielaget bestod kun av lokale spillere, Stian Ørbæk, Pål Nymoen, Odd Arild Elstad, Terje Juven og Ola Saxvik. Det ble nedrykk, men det ble, om ikke noe annet, en seier og en uavgjort i eliteserien. Allikevel en sterk prestasjon når man vet at de andre lagene hadde styrket stallen sin med flere utenlandske spillere.

Etter dette spilte vi i flere år i den nest høyeste divisjonen, 1. divisjon. Året etter nedrykk fra eliteserien greidde vi nesten å karre oss tilbake i eliteserien, men det endte opp med en sterk 2. plass.



NEIL sitt eliteserielag kun bestående av lokale spillere. Leif Olafsen, Stian Ørbæk, Odd Arild Elstad, Ola Saxvik og Pål Nymoen.


Kineser på laget

Vi har faktisk hatt en av verdens beste bordtennisspillere på vårt lag, for da vi spilte i den nest høyeste divisjonen i Norge tidlig på 2000-tallet forsterket vi troppen med en kineser. At vi skulle få en av verdens beste spillere i stallen var vi ikke klar over. Det var Bengt Paulsen som ordnet dette for oss da vi fikk Quing Wang i stallen. Han bodde permanent i Sverigeog spilte for oss i tre sesonger. Og for en god spiller han var. I løpet av disse årene tapte han ikke en eneste kamp. Han nærmest lekte seg til seiere. Kanskje ikke rart, for han hadde blant annet vært på det kinesiske landslaget da de spilte lag-VM i Sverige en gang på 80-tallet.

Han deltok også et år i Topp 12 i Norge, der de beste spillerne som spilte i Norge på den tiden fikk delta. Uten problemer vant han hele turneringen der han knuste de fleste toppspillerne i Norge. Han gikk gjennom turneringen uten et eneste tap, 11 av 11 seiere.



Den kinesiske landlagsspilleren Qing Wangdominerte stort da han spilte for NEIL sitt lag i 1. divisjon tidlig på 2000-tallet.


Funksjonshemmede i NEIL

Bordtennisgruppa har også hatt med to funksjonshemmede spillere som også gjorde det veldig bra bak bordtennisbordet. Magne Morten og Jan Steinar Helgesen spilte flere år for Minnesundklubben. Magne var så god så han fikk representere Norge i to turneringer i England i 1990og han deltok i nordisk mesterskap på Færøyene. Jan Steinar vant utallige mange medaljer i NM, med blant flere gull i single og double.



Jan Steinar Helgesen vant utallige medaljer i NM for funksjonshemmede


Flere gull i NM

I mitt første innlegg angående nedleggelse av bordtennisgruppa burde jeg selvfølgelig også nevnt de andre gullmedaljevinnerne fra NM i første halvdel av 90-tallet.

Trine Dorr Bodin og Nina Jeletich var blant Norges beste spillere i jente- og juniorklassen i første halvdel på 90-tallet, og i 1992 ble det et velfortjent gull til Trine og Nina i piker lag 15 årBåde Trine og Nina har flere medaljer i NM-sammenheng og flere toppresultater fra ulike stevner på den tiden

Nina har gull fra NM i 1993 (mix double sammen med Pål Horpestad. Kåsen IL), gull i damer junior i 1995 og i 1996 da doublemakker var Ingvild Starheim fra Hjelset/Fram. Ninas største prestasjon kom nok i 1993 da hun vant Topp 12 i Norge i jenteklassen. Har var hun helt suveren da hun vant alle sine kamper.


Nina Jeletich og Trine Dorr Bodin var blant Norges beste jente- og juniorspillere i  

første halvdel av 90-tallet. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det siste gullet kom i 2005 da Pål Nymoen ble norgesmester i B-NM på StordPål overrasket alle og ikke minst samt seg selv med dette gullet i konkurranse med 35 andre deltakere.

 


Noen siste ord

Som tidligere nevnt er nå en epoke over i idrettslaget i NEIL da bordtennisgruppa legges ned fra og med 1. august 2023. Bordtennisgruppa ble opprettet i 1972 da en del ungdommer på Minnesund syntes det var så gøy med bordtennis så de valgte å opprette ei ny gruppe i idrettslaget. Den første lederen var Geir Knutson. Andre ledere har vært Arild Snekkerhaugen, Morten Bråthen, Frank JuvenArild Bråthen, Kenneth Andersen og Terje Juven. Jeg tok over i 1977 og har med unntak av noen år vært leder helt fram til i dag. Jeg har også hatt ansvaret for treninga opp igjennom disse drøye 40 årene.

Nå fant jeg ut at nok er nok. Jeg blir ikke yngre om årene, og en gang må det jo ta slutt. Derfor synes jeg det passer bra nå å trekke seg tilbake. De fleste av våre spillere vil melde overgang til Dal IL som nå er i ferd med å få nye og fine lokaler til bordtennissatsing i sørbygda. Selv kommer jeg nok til å melde overgang til Dal for i det minste være med på treninger.

Når jeg nå takker for meg, så vil jeg bruke anledningen til å takke en del mennesker som har betydd mye for meg opp igjennom alle disse årene jeg har vært med i bordtennisgruppa i NEIL

Først og fremst stor takk til mine foreldre som alltid har støttet meg i det jeg har gjort for bordtennisgruppa. Uten dem så hadde dette ikke vært mulig. Også stor takk til hovedstyrene og Arnfinn Ørbæk som støttet oss økonomisk gjennom flere år. Dette har betydd at vi har kunnet reise på stevner og mesterskap gjennom mange år rundt omkring i Norges land. Også  takk til dere som har tatt på dere verv i bordtennisgruppa fram til i dag. Og sist, men ikke minst, tusen takk til alle dere fantastiske utøvere som jeg har vært så heldig å ha med å gjøre siden starten på 70-tallet og fram til i dag. Det har vært bare fine og minnerike opplevelser som jeg aldri vil glemme.

 

Bordtennishilsen

Terje





Vis alle nyheter